test spożywczy 90 alergenów

Aromastoffe (aromaty)
Konservierungsstoffe (konserwanty)
Farbstoffe (barwniki)
Himbeeraroma
Malinowy
E 250 Natriumnitrit
azotyn sodowy
E 102 Tartrazin
Tartrazyna
Kirschenaroma
Wiśniowy
E 251 Natriumnitrat
azotan sodu
E 104 Chinolingelb
Chinoliny
Kräuteraroma
Ziołowy
E 252 Kaliumnitrat
azotan potasu
E 110 Gelborange S
Żółtopomarańczowy
Orangenaroma
Pomarańczowy
Emulgatoren (emulgatory)
E 120 Echtes Karmin
Karmin
Rumaroma
Rumowy
E 322 s Lecithin (Soja)
Soja
E 122 Azorubin
Azorubina
Vanillearoma
Waniliowy
E 322 d Lecithin (Eidotter)
Żółtko jaja
E 123 Amaranth
Amarant
Vanillin
Wanilina
E 338 Orthophosphorsäure
Kwas ortofosforowy
E 124 Cochenillerot A
Czerwień koszenilowa
Zimtaldehyd
Cynamonowy
E 339 b Dinatriumorthophosphat
Dwusodowy
E 127 Erythrosin
Erytrozyna
Zitronenaroma
Cytrynowy
E 340 a Monokaliumorthophosphat
Ortofosforan monopotasowy
E 132 Indigotin
Błękit indygowy
Süßstoffe (słodziki)
E 340 b Dikaliumorthophosphat
Ortofosforan dwupotasowy
E 133 Brillantblau FCF
Błękit brylantowy
Aspartam
E 340 c Trikaliumorthophosphat
Ortofosforan tripotasu
E 151 Brillantschwarz BN
Czerń brylantowa
Cyclamat
Cyklaminian
E 341 c Tricalciumorthophosphat
Ortofosforan trójwapniowy
Mix-Gelb (E 104, 110, 124)
MIX żółtych
Saccharin-Na
Sacharyna-Na
E 412 Guar
Guar
Mix-Rot (E 124, 132)
MIX czerwonych
Fructose
Fruktoza
E 450 Natriumdihydrogenphosphat
Difosforany sodu
Mix-Braun (E 104, 124, 127, 132)
MIX brązowych
Lactose
Laktoza
E 450 a Trinatriumdiphosphat
Difosforan trisodowy
Konservierungsstoffe (konserwanty)
Mannit
Mannitol
E 450 c Natriumpolyphosphat
Polifosforan sodu
E 200 Sorbinsäure
Kwas sorbowy
Sorbit
Sorbitol
E 621 Natriumglutamat
Glutaminian sodu
E 202 Kaliumsorbat
Sorbinian potasu
Verschiedenes (inne)
E 622 Kaliumglutamat
Glutaminian potasu
E 210 Benzoesäure
Kwas benzoesowy
Acetylsalicylsäure
Kwas acetylosalicylowy
E 623 Calciumglutamat
Glutaminian wapnia
E 211 Natriumbenzoat
Benzoesan sodowy
Chinin
Chinina
Antioxydantien (antyoksydanty, przeciwutleniacze)
E 212 Kaliumbenzoat
Benzoesan potasu
Gummi-Arabicum
Guma arabska
E 310 Propylgallat
Galusan propylu
E 214 PHB-Ethylester
Para-hydroksybenzoesan etylu
Natriumfluorid
Fluorek sodowy
E 312 Dodecylgallat
Dodecyl
E 216 PHB-Propylester
Para-hydroksybenzoesan propylu
Phenol
Fenol
E 320 Butylhydroxianisol (BHA)
Butylohydroksyanizol
E 218 PHB-Methylester
Para-hydroksybenzoesan metylu
Procain
Prokaina
E 321 Butylhydroxitoluol (BHT)
Butylohydroksytoluen
Kathon-CG (=Euxyl)
Kathon CG
Salicylsäure
Kwas salicylowy
Ethoxyquin
Etoksychina
E 220 Schwefeldioxid
Dwutlenek siarki
Sulfadiazin
Sulfadiazyna
Aromastoffe (aromaty)
E 221 Natriumsulfit
Siarczyn sodowy
Sulfaguanidin
Sulfaguanidina
Apfelaroma
Jabłkowy
E 223 Natriumdisulfit
Pirosiarczyn sodu
Weinsteinsäure
Kwas winowy (ocet winny)
Aprikosenaroma
Morelowy
E 224 Kaliumdisulfit
Pirosiarczyn potasu
Zitronensäure
Kwas cytrynowy
Bananenaroma
Bananowy
E 230 Biphenyl
Bifenyl

Birnenaroma
Gruszkowy
E 233 Thiabendazol
Tiabendazol

Coca-Cola-Aroma
E 249 Kaliumnitrit
Azotyn potasu

Erdbeeraroma
Truskawkowy


Eugenol
Eugenol