ALERGIA

ALERGIA – GLOBALNE UCZULENIE XXI WIEKU.
W krajach wysoko rozwiniętych na alergie cierpi ponad 1/3 populacji, a ponad sto milionów osób na świecie ma astmę.
  • zanieczyszczone powietrze,
  • zanieczyszczona woda,
  • przetworzona żywność (konserwanty, emulgatory, barwniki – rocznie wraz z żywnością zjadamy ok. 2 kg fosforanów i azotanów),
  • mnóstwo antybiotyków, hormonów wzrostu w mięsie,
  • pestycydy, nawozy sztuczne w warzywach,  owocach i zbożach,
  • mnóstwo spożywanego cukru, dodawanego do różnych produktów spożywczych (soki, jogurty, płatki śniadaniowe, itd.),
  • ogrom spożywanego glutenu (gluten dodawany jest do różnych przetworów spożywczych: wyroby wędliniarskie, jogurty, musztarda, ketchup i wielu innych),
  • nadużywanie medykamentów,
  • używki (tytoń, alkohol, słodycze, kawa),
  • brak ruchu,
  • stres – ciągła pogoń za pieniędzmi, brak czasu na odpoczynek (nawet czas urlopowy mamy zaplanowany co do godziny i minuty),
  • dziura ozonowa (szkodliwe promieniowanie słoneczne),
  • i jeszcze niezliczona ilość innych zanieczyszczeń.
Powyższe czynniki funduje nam nasz ,,NOWY ŚWIAT”, a my zmuszeni w nim żyć, jemy zanieczyszczoną żywność, pijemy zanieczyszczoną wodę, oddychamy zanieczyszczonym powietrzem, mieszkamy w domach nafaszerowanymi różnymi trującymi związkami chemicznymi, przebywamy na słońcu, żyjemy w ciągłym stresie, dodatkowo używamy mnóstwo używek i medykamentów, aż w końcu nasz organizm buntuje się, zaczyna traktować niektóre substancje wcześniej nieszkodliwe za wroga, zaczyna się bronić. A potem kaszle, sapi, łzawi i swędzi.
CO TO JEST ALERGIA?
Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na bodźce, które w normalnych warunkach nie są szkodliwe. Układ odpornościowy (immunologiczny) człowieka posiada zdolność do obrony przed różnymi czynnikami występującymi w środowisku, na przykład zakaźnymi lub toksycznymi dla organizmu. Niekiedy jednak obrona ta może osiągać zbyt duże nasilenie, nieadekwatne do rzeczywistego zagrożenia. Alergia (zwana też nadwrażliwością) oznacza właśnie taką nadmierną nieprawidłową reakcję organizmu na nie szkodliwe czynniki występujące w otoczeniu i żywności zwane alergenami. Zostają one rozpoznane przez układ immunologiczny jako potencjalnie niebezpieczne i w odpowiedzi organizm uwalnia do krwi histaminę. Substancja ta jest normalnie obecna w komórkach i pełni wiele ważnych  funkcji (miedzy innymi rozszerza drobne naczynia krwionośne), najwięcej jest jej w śluzówce przewodu pokarmowego  i oddechowego oraz w skórze. Uwalniana z komórek w dużych ilościach  histamina jest bezpośrednio odpowiedzialna za objawy alergii. Z uwagi na to, że najwięcej jej jest w skórze, w układzie oddechowym i trawiennym, to też najczęstszymi  objawami są: wysypka, katar sienny, astma, biegunka.
PODZIAŁ ALERGENÓW
Alergeny możemy podzielić ze względu na drogę wniknięcia do organizmu na wziewne, pokarmowe i kontaktowe.
ALERGENY WZIEWNE
  • pyłki (drzew, krzewów, traw, ziół, chwastów, zbóż),
  • roztocze kurzu domowego,
  • grzyby pleśniowe,
  • naskórek zwierząt (sierść, pióra),
  • lateks gumy naturalnej.
ALERGENY POKARMOWE
  • mleko krowie,
  • przecina,
  • żółtko i białko jajka,
  • mięso ryb,
  • mięso wieprzowiny, wołowiny, drobiu,
  • owoce,
  • warzywa,
  • orzechy,
  • konserwanty, emulgatory, barwniki jako dodatki w produktach spożywczych.
ALERGENY KONTAKTOWE
  • metale – nikiel, chrom,
  • konserwanty kosmetyków,
  • środki odkażające,
  • tworzywa sztuczne,
  • leki zewnętrzne,
  • formaldehyd,
  • lista jest dłuższa  i wciąż się powiększa.
ALERGIA KRZYŻOWA
Osoby uczulone na pyłki drzew, traw i chwastów są często nadwrażliwe na niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i warzywa.  Jest to alergia krzyżowa – czyli uczulenie na dwa alergeny jednocześnie. Objawy alergii krzyżowej w większości przypadków są identyczne jak w zwykłej alergii.

NAJCZĘSTSZE KRZYŻÓWKI ALERGICZNE:

UCZULENIE NA
REAKCJA ALERGICZNA PO ZJEDZENIU
pyłki brzozy
jabłko, gruszka, czereśnia, marchew, seler, pomidor, owoce drobno pestkowe, brzoskwinia, pomarańcza, orzechy, migdały, mak, pieprz, mango, wiśnia, pyłki leszczyny, olchy, dębu, grabu, buku
pyłki leszczyny
orzechy laskowe, pyłki drzew brzozy, olchy, dębu, grabu, buku
pyłki traw i zbóż
mąka pszenna i żytnia, pomidor, kiwi, miód, jabłko, gruszka, melon, arbuz, pomarańcze, ziemniaki
pyłki bylicy
seler, marchew, miód, przyprawy (anyż, curry), pietruszka, szczypior, banan, melon
pyłki ambrozji
banan, arbuz, melon, kiwi
sierść kota
mięso wieprzowe
pierze
białko kurze
roztocza
owoce morza: skorupiaki (krewetki, homary), mięczaki (małże, ślimaki)
grzyby pleśniowe
mleko, sery pleśniowe, jogurt, kefir, maślanka
jad owadów
miód
pszenica
inne zboża (jęczmień, ryż)
mleko krowie
mięso wołowe, mleko kozie i owcze
ateks   gumy naturalnej
ananas, pomidor, figa, ziemniak, banan kiwi, awokado, melon, grapefruit, owoce pestkowe, papaja, orzech, seler
białko jaj kurzego
jaja kacze, gęsie, mięso drobiu, pierze, często szczepionki produkowane na zarodkach kurzych
grzyby Alternaria alternata
grzyby Cladosporium herbarium, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solan, lateks

OBJAWY ALERGII
Objawy alergii mogą wystąpić w różnych narządach naszego organizmu:
Układ Oddechowy
  • astma,
  • katar,
  • zapalenie zatok,
  • zapalenie oskrzeli,
  • zapalenie gardła,
  • zapalenie płuc.
Układ Pokarmowy
  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • wymioty,
  • nudności,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • język geograficzny.
Skóra
  • atopowe zapalenie skóry,
  • pokrzywka,
  • wyprysk kontaktowy.
Układ Moczowo – Płciowy
  • białkomocz,
  • krwinkomocz,
  • bóle pęcherza i nerek.
Centralny Układ Nerwowy
  • zawroty głowy,
  • migrena,
  • ospałość,
  • zmęczenie,
  • agresja,
  • zaburzenia snu.
Narząd Wzroku
  • zapalenie i obrzęk spojówek,
  • czarne plamki przed oczyma.
Narząd Ruchu
  • obrzęki stawów,
  • bóle kończyn.

WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY
Jest to gwałtowna reakcja alergiczna na mocno uczulający alergen, która może doprowadzić do śmierci. Jego objawy to : kołatanie serca, trudności w oddychaniu, drgawki, szum w uszach, utrata przytomności.
W tym przypadku jest potrzebna natychmiastowa pomoc medyczna.

NIETOLERANCJA POKARMOWA
Nietolerancja pokarmowa jest to niewłaściwa reakcja organizmu na pewne pokarmy. Objawy nietolerancji pokarmowej:
  • bóle głowy
  • migreny
  • biegunki
  • zespół nadwrażliwych jelit
  • problemy skórne
  • niedomagania układu pokarmowego
W/w objawy mogą wystąpić pojedynczo lub kilka jednocześnie. U niektórych osób, objawy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin, albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy  wystąpią natychmiastowo a najpóźniej do dwóch godzin. I właśnie czas wystąpienia objawów po spożyciu pokarmu zdecydowanie różni alergie pokarmową od  nietolerancji pokarmowej. Szacuje się, że nietolerancją pokarmową dotkniętych jest ok. 45 % populacji.