ALERGIA – GLOBALNE UCZULENIE XXI
WIEKU.
W krajach wysoko rozwiniętych na alergie cierpi ponad 1/3
populacji, a ponad sto milionów osób na świecie ma astmę.
- zanieczyszczone powietrze,
- zanieczyszczona woda,
- przetworzona żywność (konserwanty, emulgatory, barwniki – rocznie wraz z żywnością zjadamy ok. 2 kg fosforanów i azotanów),
- mnóstwo antybiotyków, hormonów wzrostu w mięsie,
- pestycydy, nawozy sztuczne w warzywach, owocach i zbożach,
- mnóstwo spożywanego cukru, dodawanego do różnych produktów spożywczych (soki, jogurty, płatki śniadaniowe, itd.),
- ogrom spożywanego glutenu (gluten dodawany jest do różnych przetworów spożywczych: wyroby wędliniarskie, jogurty, musztarda, ketchup i wielu innych),
- nadużywanie medykamentów,
- używki (tytoń, alkohol, słodycze, kawa),
- brak ruchu,
- stres – ciągła pogoń za pieniędzmi, brak czasu na odpoczynek (nawet czas urlopowy mamy zaplanowany co do godziny i minuty),
- dziura ozonowa (szkodliwe promieniowanie słoneczne),
- i jeszcze niezliczona ilość innych zanieczyszczeń.
Powyższe czynniki funduje nam nasz ,,NOWY ŚWIAT”, a my zmuszeni w
nim żyć, jemy zanieczyszczoną żywność, pijemy zanieczyszczoną wodę, oddychamy
zanieczyszczonym powietrzem, mieszkamy w domach nafaszerowanymi różnymi
trującymi związkami chemicznymi, przebywamy na
słońcu, żyjemy w ciągłym stresie, dodatkowo używamy mnóstwo używek i
medykamentów, aż w końcu nasz organizm buntuje się, zaczyna traktować niektóre
substancje wcześniej nieszkodliwe za wroga, zaczyna się bronić. A potem kaszle,
sapi, łzawi i swędzi.
CO TO JEST ALERGIA?
Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na bodźce, które w
normalnych warunkach nie są szkodliwe. Układ odpornościowy (immunologiczny)
człowieka posiada zdolność do obrony przed różnymi czynnikami występującymi w środowisku,
na przykład zakaźnymi lub toksycznymi dla organizmu. Niekiedy jednak obrona ta
może osiągać zbyt duże nasilenie, nieadekwatne do rzeczywistego zagrożenia.
Alergia (zwana też nadwrażliwością) oznacza właśnie taką nadmierną
nieprawidłową reakcję organizmu na nie szkodliwe czynniki występujące w
otoczeniu i żywności zwane alergenami. Zostają one rozpoznane przez układ
immunologiczny jako potencjalnie niebezpieczne i w odpowiedzi organizm uwalnia
do krwi histaminę. Substancja ta jest normalnie obecna w komórkach i pełni
wiele ważnych funkcji (miedzy innymi
rozszerza drobne naczynia krwionośne), najwięcej jest jej w śluzówce przewodu
pokarmowego i oddechowego oraz w skórze.
Uwalniana z komórek w dużych ilościach
histamina jest bezpośrednio odpowiedzialna za objawy alergii. Z uwagi na
to, że najwięcej jej jest w skórze, w układzie oddechowym i trawiennym, to też
najczęstszymi objawami są: wysypka,
katar sienny, astma, biegunka.
PODZIAŁ ALERGENÓW
Alergeny możemy podzielić ze względu na drogę wniknięcia do
organizmu na wziewne, pokarmowe i kontaktowe.
ALERGENY WZIEWNE
- pyłki (drzew, krzewów, traw, ziół, chwastów, zbóż),
- roztocze kurzu domowego,
- grzyby pleśniowe,
- naskórek zwierząt (sierść, pióra),
- lateks gumy naturalnej.
ALERGENY POKARMOWE
- mleko krowie,
- przecina,
- żółtko i białko jajka,
- mięso ryb,
- mięso wieprzowiny, wołowiny, drobiu,
- owoce,
- warzywa,
- orzechy,
- konserwanty, emulgatory, barwniki jako dodatki w produktach spożywczych.
ALERGENY KONTAKTOWE
- metale – nikiel, chrom,
- konserwanty kosmetyków,
- środki odkażające,
- tworzywa sztuczne,
- leki zewnętrzne,
- formaldehyd,
- lista jest dłuższa i wciąż się powiększa.
ALERGIA KRZYŻOWA
Osoby uczulone na pyłki drzew, traw
i chwastów są często nadwrażliwe na niektóre pokarmy, zwłaszcza owoce i
warzywa. Jest to alergia krzyżowa –
czyli uczulenie na dwa alergeny jednocześnie. Objawy alergii krzyżowej w
większości przypadków są identyczne jak w zwykłej alergii.
NAJCZĘSTSZE KRZYŻÓWKI ALERGICZNE:
OBJAWY ALERGII
WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY
NIETOLERANCJA POKARMOWA
NAJCZĘSTSZE KRZYŻÓWKI ALERGICZNE:
UCZULENIE NA
|
REAKCJA ALERGICZNA PO ZJEDZENIU
|
pyłki brzozy
|
jabłko, gruszka, czereśnia, marchew, seler, pomidor, owoce drobno pestkowe,
brzoskwinia, pomarańcza, orzechy, migdały, mak, pieprz, mango, wiśnia, pyłki
leszczyny, olchy, dębu, grabu, buku
|
pyłki leszczyny
|
orzechy laskowe, pyłki drzew brzozy, olchy, dębu, grabu, buku
|
pyłki traw i zbóż
|
mąka pszenna i żytnia, pomidor, kiwi, miód, jabłko, gruszka, melon,
arbuz, pomarańcze, ziemniaki
|
pyłki bylicy
|
seler, marchew, miód, przyprawy (anyż, curry), pietruszka, szczypior,
banan, melon
|
pyłki ambrozji
|
banan, arbuz, melon, kiwi
|
sierść kota
|
mięso wieprzowe
|
pierze
|
białko kurze
|
roztocza
|
owoce morza: skorupiaki (krewetki, homary), mięczaki (małże, ślimaki)
|
grzyby pleśniowe
|
mleko, sery pleśniowe, jogurt, kefir, maślanka
|
jad owadów
|
miód
|
pszenica
|
inne zboża (jęczmień, ryż)
|
mleko krowie
|
mięso wołowe, mleko kozie i owcze
|
ateks gumy naturalnej
|
ananas, pomidor, figa, ziemniak, banan kiwi, awokado, melon, grapefruit,
owoce pestkowe, papaja, orzech, seler
|
białko jaj
kurzego
|
jaja
kacze, gęsie, mięso drobiu, pierze, często szczepionki produkowane na
zarodkach kurzych
|
grzyby Alternaria alternata
|
grzyby Cladosporium herbarium, Candida albicans, Aspergillus fumigatus,
Penicillium citrinum, Fusarium solan, lateks
|
OBJAWY ALERGII
Objawy alergii mogą wystąpić w różnych
narządach naszego organizmu:
Układ
Oddechowy
- astma,
- katar,
- zapalenie zatok,
- zapalenie oskrzeli,
- zapalenie gardła,
- zapalenie płuc.
- bóle brzucha,
- biegunki,
- wymioty,
- nudności,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- język geograficzny.
- atopowe zapalenie skóry,
- pokrzywka,
- wyprysk kontaktowy.
- białkomocz,
- krwinkomocz,
- bóle pęcherza i nerek.
- zawroty głowy,
- migrena,
- ospałość,
- zmęczenie,
- agresja,
- zaburzenia snu.
- zapalenie i obrzęk spojówek,
- czarne plamki przed oczyma.
- obrzęki stawów,
- bóle kończyn.
WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY
Jest to gwałtowna reakcja alergiczna
na mocno uczulający alergen, która może doprowadzić do śmierci. Jego objawy to
: kołatanie serca, trudności w oddychaniu, drgawki, szum w uszach, utrata
przytomności.
W tym przypadku jest potrzebna
natychmiastowa pomoc medyczna.
NIETOLERANCJA POKARMOWA
Nietolerancja pokarmowa jest to
niewłaściwa reakcja organizmu na pewne pokarmy. Objawy nietolerancji pokarmowej:
- bóle głowy
- migreny
- biegunki
- zespół nadwrażliwych jelit
- problemy skórne
- niedomagania układu pokarmowego
W/w objawy mogą
wystąpić pojedynczo lub kilka jednocześnie. U niektórych osób, objawy
nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin, albo nawet kilka dni
później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy wystąpią natychmiastowo a najpóźniej do dwóch
godzin. I właśnie czas wystąpienia objawów po spożyciu pokarmu zdecydowanie
różni alergie pokarmową od nietolerancji
pokarmowej. Szacuje się, że nietolerancją pokarmową dotkniętych jest ok. 45 %
populacji.